Posts

Showing posts from July, 2015

Jangan menilai

Assalamualaikum .

Dah masuk hari ke 14 kita berpuasa. Alhamdulillah. Allah bagi kesempatan untuk kita merasai manisnya Ramadhan. Macam mana terawikh ? Harap penuh la ye.. Bukan selalu nak buat terawikh ni. Setahun hanya sekali . :)

So harini nak sembang sikit pasal
"JANGAN MENILAI" 
Mesti kita selalu dengar pepatah Inggeris ada kata " Dont judge a book by its cover ".
Yes aku mengaku kadang2 aku ni pun suka jugak judge orang. Tapi bila kena kat batang hidung sendiri bila ada orang judge aku, I have that kind of feeling that tak suka lah bila ada orang judge kita. They dont know us right. So how can they easily nak judge kita. So I think that's how people feel when I judge them. So berhenti judge orang. Husnudzon (bersangka baik) lah selalu. (*kadang2 perangai burok ni dok mai menerjah diri. Maafkan patik :P hehehe )

Sini aku ada few examples yang kena ja dalam life kita.

Contoh 1 (bagi kena sikit dengan bulan posa) : Bila berjalan jalan kat bazar Ramadhan ni ram…