Posts

Showing posts from 2011

kerja apa yg x mncabar hah????

Image
salam....wot...woot...hehe sronok skit sbb ari  ni last sk....hehe....

hmm today aku nak ckap psai cita2....
ari tu cousin aku ada ckap:" nnt jgan kja doctor...kja bnyak....dah la skrg kna ikowt shift....waktu praktikal nnt pown trok kna buli  ngan senior....".....
dya ckap cam tu brdasarkan pngalaman kak dya yg bkrja sbgai doctor.........

then mak dya mnyampok....;" x ksah lah nak kja apa pown...kja ja...asal halal.....smua kja mncabar....apa kja yg x mncabar....kja cikgu mncabar....mncabar keimanan ckgu ngan prangai bdak2....
kja architect or engineer ...mncabar kot laen plak...nak kna pikiaq psai bngunan plak...kot2 kalau bna x elok nnt  roboh...."

so ksimpulannya.....cuba hmpa smua habaq mai...kja apa yg x mncabar....even blajaq nih pown mncabar....sbb dok tgah struggle nak bg dpat result elok ....tu ibu bapa yg sara hdup kta....bg mkan ,pakai,minum....cma tnggu nak blajaq ja...dpa nuh nak kna struggle nak cri rezeki yg halal utk kta....lgi trok...kesian kat dpa…

bad week.... :(

hmm assalamualaikum....hmm lama aku rasa aku x update blog...dah bersawang dah....mana x nya aku sbok gla kowt minggu lpas.....

aku kata sbok tu sbb ayah n adek aku masok ospital...sbb dmam denggi...alhamdulillah dah kluaq ospital dah...tp bla kluaq kna minum ayaq banyak aa... sbb nak ganti blik sel darah merah yang kuman tu makan....ksian gla....

aku pown skrang ni dah rasa satu mcam jaa...btok2,selsema....mayb demam selsema kowt .....aku hrap x kna dmam durjana tu aa....

ok aa aku stop takat tu dulu.....
nak mandi n smbahyang dulu... stg kementerian nak smboq ubat nyamok kat dlam umah.....salam...

asnida

membaca..

Image
salam....hmm artikel nih kluaq kat newspaper dah lma....tp sja aku nak sharing2 ...

ok aku da bca....ungku aziz (org pnting malaysia..)  ada ckap yg rakyat malaysia nih krg membca...kalau mmbaca pown utk peksa ,bkaan utk hobi or amalan....
btol jgak apa yg bliau kta...sbb aku pown msok gak dkalangan org2 tuu....kdg2 jaaa kalau rajin nak baca buku ,baru baca....



tpi yg pliknya aku nih jnis yg x ska bca novel....ada la penah try tapi x bleh p aa.....dulu buku pts yg kanak2 tuu aku bca laa jgak...tp skrg tgk pown...wat x reti jaaa....haha
aku bnyak bca buku agama....serious x tpu or nak riak....tp mmg ska btoi....

p library sk jaa msti p rak buku agama dulu...org pompuan lain bla msok library jaa serbu rak novel...tp aku jnis lain skit.....:)

tp aku rsa budaya membaca nih msti dipupuk dari kcik...bg bla bsaq nnt dpa nih ska gla bca...bak kata ppatah mlentur buluh biarlah dari rebungnya....mcam mnabung jgak aa...kta msti ajaq bdak2 kcik nih mnabung dari kcik...


ok aa aku caw dulu....salam…

sifat yg perlu dikikis dlm diri

salam....
perlukah kta canang  ngan apa yg kita ada.....then story abeh  satu taman ...
contohnya sorang pak yg canang abeh psai  ank dya....ank dpat wat cucoq udang pown kecoh gla....blah la weii....kalau mcm tuu pak aku pown  x larat lah nak canang kta aku reti msak mcm2....(haha....takat2 bnda2 grg ja laa...gulai x dak reti maaa......msti smua org ckap pergh ang pown canang gak ....tp masalahnya mmg cam tuu pown situasinya....canang mrata...)

seriously x malu ka ngan tindakan ampa tuu....x rasa ka org akan pikiaq pergh annoying gla dya nih....even aku yg dngaq cta nih pown rsa annoying gak....serious haih ckap x tipu.....

then yg kdua ....bkan aku nak kutuk org kita ...aku pown mlayu gak...tp sikap dengki tuu mcam x bleh nak kikis dari diri...kalu ang dngki pown...brsainglah cara yg sihat walafiat....jgan dok dengki jaa mmnjang then sbbkan sikap yg disuntik oleh syaitan laknatullah nih ...ampa jd terputus plak persahabatan ngan org yg ampa dngki nih.....sbbnya ampa smua dah x leh t…

retirement of best teacher in smk ibrahim

Image
salam....

hmm pagi td kat sk warga smkibrahim smua sdih sbb kmi akn khilangan sorang ckgu cina yg mmg sporting abeh aaa.....


sir lye mon soon
dya ckgu bola tampaq....cekang gla kowt even umoq dya dah msok 58 thun.....mmg dya x ajaq aku...tp aku dpat rasa khilangan dya sbb bla kmi smua greet dya x kiralah pagi ka tngahhari ka ptg kaa....msti dya akan jwab "gud morning young lady or utk laki of course aaa young man.....

huhu sdih dya dah nak pencen...tp aku tabek abeh aaa anak dya dua2 brjaya...sorang dpat jd pakar mata ,sorang akauntan...

wktu pg td mmg agk mriah gak aaa....dya steady jaaa

rmai gak yg bg adiah kat sir....panitia mate of course bg aaa sbb sir nih ngajaq mate form 6....pling pnting dya wat buku teks mate f6...n gubal soalan m3 stpm....





apa2 pown aku akan ingat ayat greet dya tuu.....huishh bla pikiaq blik lma gak aa dya ngajaq kat ibrahim....25 tahun kowt.....suku abad la kiranya.....
hmmm ok aa caw dulu...nak tgk drogba n rooney kay u tube....ok salam....
asnida:)

no aedes no dengue....

Image
salam....
klmarin tntba ada van jabatan ksihatan mai...then dpa wat pngumuman kata 6.15 nnt nak wat smburan nyamuk ....abh kta smburan nih pling besaq sbb kalu abh x slap mlibatkan 10 lorong ....perghhh gila skit jaaa...

lg pown rmai yg kna suspect denggi kat tman aku nih......hmmm.....nyaamok2.....

dlam pukoi 6.10 cam tuu aku n jiran2 aku pown kluaq aaa dri umah....yg mak aku nih bila beliau dngaq bunyi motor mesin smboq tuuu bru bliau kluaq....syg nak tinggai nikita....haihhh......mak2....

yg aku nih pnya x malu bwak kluaq kamera....hahaa.....alasannya sbb nak boh dlam blog tntg prkmbangan taman...haha......:)

(van ksihatan bakaq arang...jauhnya ampa mai....)
(pak cik nih dok amek data bpa residents yg x bkak pntu umah utk wt smburan dlm umah.....)
(ok sila lah msok p.cik.....smboq bnyak2 skit nnt mlam dpat saya tdoq dngan aman tnpa gangguan si mok)
(laaa p. cik dah nak kluaq....smboq la g......saya suka,saya suka....haha)
(sampai dlam smak pown dpa smboq laaa)
(smburan terakhir...pergh y…

katak oh katak......

Image
salam...hmm mnggu ni mnggu pling gmpak aaa bg bdak klas sains......dan mggu bdak sains jd kjam dan x brhati prut....haha

mngsa trbaru kami adalah cik katak yg baru nak mrasai nikmat idop d dunia...haha.....tima kaseh bbnyak aa cik katak.....syg ang......

tp dalam org dok excited nak wat pmbdahan.....ada laaa kwan aku sorang nih bleh x mai sk.....fobia pnya pasai ngan katak.....

seriously aku ckap aku pown gli gak.......tp bla dya pngsan lpas dilalikan dngan chloroform....aku brani jgak laa pgang tp pgang dgan tngan yg bralaskan glove gtah(busuk gla kowt glove tuu)

(katak :  tlg2....manusia nak bnoh aku!!! Manusia : ada kmi ksah ...asalkan kmi puas ati...haha(evil laugh))
 (aaaa tdak!!!!tlong!!!!)

(huhu tangan dan kakiku  luka ditusuk pin......btapa kjamnya ampa smua....)
(hmm  aku rasa aku mati syahid dah nnt....tp cam na nak mati syahid aku mati mata trbliak......mati x dak iman....huhu....sob sob)
(mari!!!!kta jalankan operasi!!!)
group aku dpat group trbaek kowt....jgan jeles....haha.....…

rayaku.....2011

Image
salaam....
hmm aku rasa  x trlambat lg kowt aku nak ucap slamat ari raya aidilfitri...maaf zahir dan batin even aku dah pnah wish.....x pa la ulang bnyak2 kali...haha

hmm ari ni aku nak story psai ari raya aku.....

aku ngan family braya kat sini ja.....lpas smbhyg raya n ayh aku p umah kwan dya ...br kmi blik kaampong.....p braya umah pak n mak menakan aku.....

tp kmi trpaksa blik awai skit sbb mlm tu ayh aku kna kja.....esk tu and the next 5 days baru beliau cuti.....so bru bleh brjalan mrata2...

lg best plak....kak aku blik raya kali ni.....duit raya x dpat bnyak pown ....dlam umah saja dah bleh kutip rm 80 sbb mak bg 30,abh 20 n kak aku 30.....p braya umah org pown dpat rm 30 jaaa.....cput gla.....tmbah2 bla kja nnt satu sen pown x dpat........lg2 laaa kalu dah kawen...kna wak kluaq duit plak bg kat bdak2 kcik....aku ni dah la stai kdkut skit.....haha:)

ok aa sblum aku caw cin caw ni ada la skit pics utk dilihat brsama....haha....

 (kuih raya umah aku......pling favourite aku almond…

ramadhan akaan pergi....datangnya syawal...

Image
salam....aku rasa agak lama laa kau x post smthing kat blog....dsbbkan x dak msa....(oo tdoq ang ada masa lak....haha)

hmmm ari ni ari last umat islam berpuasa ......rasa sedih plak....tp dlam masa yg sama.....x sabaq nak smbut raya.....haha...

alhamdulillah smalam aku dpat wat trawikh for the last time....satg pukoi 7.30 bkak posa yg last plak....

hmm dksmpatan ni aku nak ucapkan.....slamat ari raya aidilfitri....maaf zahir dan batin.....kpada smua bloggers yg dknali mahupun tdak.....

smoga kta smua dpat brjmpak lg ramadhan taun dpan.....dan jgak smoga ibadat ramadhan kali ni dpat dtrima ALLAH S.W.T...amin....

ok aa....takat tuu dulu utk kali ni....salam.....


asnida... 

solat sunat witir

salam...pa habaq???rasanya dah lama aku x post entry kat blog....hmm bsa la pnat......nih pown mngagahkan jgak diri aku untuk mng'post' smthing ke blog yg x sbrapa nih.....haha

cam na posa......????pjam clik pjam clik dah 111 hari dah.....hmmmm sat ja dah nak raya n saat2 ni amat dtngu tunggu oleh golongan jin.....sbb tme lpas ramadhan  nih dpa bbas sblum kmbali diikat dalm masa 11 bulan lg.....hmm...

hmm ari ni aku nak ckap psai slat sunat witir...msti ampa smua taw kan solat sunat witir tu apa......

solat sunat witir tu solat sunat dikira sbgai pnutup laa bg smua solat utk hari tuu
utk pngtahuan ampa smua......sbnaqnya solat sunat witir nih wajib lpas abeh solat tarawikh......x kra laa ampa wat 8 rakaat ka 20 rakaat ka.....mmg wajib....
sbb kdudukan solat sunat witir nih adalah dibawah solat fardhu.....maknanya taraf kwajipan dya tuuu penting slpas solat 5 waktu yg kta mmg wajib buat tuuu....

kalau ikowt mazhab hanafi kna lakukan 3 rakaat skali gus tp kita kan ikowt mazhab sha…

aweSome Najwa Latif.....:)

Image
salam.....
hmm ok ari ni aku nak story the morie psai najwa latif....
serious ckap lately aku mmg bnyak follow prkmbangan dya...anyway umoq dya sma ngan aku.....haha ....16 thn.....

tapi srious aaa mmg superb aa dya nih....aku buat akaun utube smata-mata nak subscribe dya....n aku dah follow blog dya..... najwa latif

ksian jgak kat dya .....ada org yg snggup bnci dya....hmpa yg dok bnci sngat dya nih apa psai....dah x dak kja laen dah......ampa ingat org ska sngat aaa kat ampa,hah?????

tp serius ckap aku mmg ska sora dya.....(biasa laaa org lahir 1995 ni mmg sora sdap....haha ....prasan)

dya ni pown come gak...mmg kat fb aku asal tgk video dya jaaa msti share....entah rasa best cam na tah....




aku harap dya tros sukses n wat bodo ja kat owg yg dok kata kat dya tuuu....tp kalu kutukan tu mmbna apa salahnya ambik....

ok aaa smpai ni dulu post aku tuk kali ni....
salam....
asnida.....

Ramadhan menjelma

Image
salam...

hmmmm....mnggu cuti ni aku lalui dengan best skali...sbbnya kak aku yg dok joho tu blik utk smbot ramadhan yg akan menjelang x lama lg nih......hmmm tapi nnt dya blik p joho blik...kja......tp jgn rsau bcause on this coming 25 ramadhan she will come back to kedah for celebrating raya with the whole family.....yihaaa!!!!!=)

emm ampa smua dah abeh dah ka posa gnti....aku taw ada yg x abeh lg ...so that's means ampa kna bayaq fidyah n ganti blik posa tu 2 kali ganda laaa......emm sbb tu laaaa kalu ada yg kna ganti jaaa msti mak aku gtaw ganti siap2 wktu posa 6 tuuuu(bulan syawal but not on the first day raya....)..tp kalu kna ganti lbih tuuuu smbg jaaa laaa......sbb nnt bla start sk nak posa x larat n kalut lg......

kalu ampa smua nak posa lg...hmm dah x leh dah sbb esk dah hari syak (haram posa)....

dkat sk aku ada la tnya kngkwan bapa ari lg kna ganti...ada yg ckap 9.7,8,3 hari...serious x tipu aku ckap aku takowt dngaq dpa x abeh lg padahai blan posa dah nak dkat...tu sbb…

mitos snggugut....hmmm.....

salam.....hmm ari ni aku nak tlis pasai satu mitos ....

hmm bru2 ni aku ngan kwn2 aku ada smbg....tba kwan aku bkak cta psai snggugut.....hmm ok buat ampa yg x taw snggugut nih masalah pompuan tiap2 bulan....tp ada jgak x pnah kna,......

ampa smua nak taw ak kwan aku wat kluaq mitos yg entah dktahui kbnaran dia sjauh mana bnda 2....

dia ckap dya pnah dngaq sapa yg ada snggugut ada binatang/haiwan dlam prot dya...aku glak aaa.....hmm toi ka dya nih.....dya kta tu sbb sapa yg mngandong akan gugoq ...tu sbb bnatang tu mkan ank dya....

ok fine cta ni pown bkan dya yg cta ...tp ada owg cta kat dya...

msti ampa smua pikiaq org yg bwak kluaq statement nih msti cam apa dya ni kan.......sbb ajal maut jodoh prtmuan smua trltak kat tgn ALLAH.....

then aku blik tnya mak aku psai kbnaran mitos ni...mak aku kta x ...sbb faktor snggugut tu sbb kitaran haid yg x bapa nak btoi ...lgpown sel darah brgumpal cam na tah....sbb tu bla snggugut ja...dnasihatkan tuam or mnum air suam or brtungku.....sbb akti…

fiesta k0Ku...

Image
salam....
hmm ari ni nak story skit pasai fiesta koku sekolah aku yg berlnsong kmarin,27/7.....emm ok la ....x la boring sngat...tp ada gak aa moment yg drasakan bgitu mmboringkan......tp ari tu aku truja gla...hehe....

hmm ari tu brmula dgan kawat masok unit uniform ke pdang.....then abeh tu p tlg ckgu rohani kat bilik masakan .....sbb klab kh bkak grai ...juai muffin n jagung rebus.....serious banyak gla grai...ada yg juai sate....juai ayaq,nasi pie...emm macam2 laa....



then start koi 2...aku ada prtndingan hias kek ...kek kami x la lawa ,cun cam kek org lain....tp skadar utk suka2 msok tu......






ada la kwan aku nih msok prtandngn kukoq nyoq ...pergh 1 1/2 bijik kelapa dya dpat habiskan dalm masa bapa minit tah.....org laen 1/2 biji pown x smpai...myb sbb dya rajin tlg mak dya kukoq nyoq kowt tu sbb laju...hehe.....
lpas dah siap kmas smua.....wktu nak p surau smbahyg...trjumpak....ANWAR HADI.....aka anakpakman.....hehe..... smpat g amek gmbaq ngan dya.....hehe....
(cuba untuk mncapai …

friends till die

Image
salam....haha....ari ni aku nak cta psai kwn2 baek aku...

slalu ada dngaq masalah ssama kami.....
share problems &gtaw how to solve the problem.....
brglak ktawa skali.....sdih pown skali.....p tndas skali.....staybck skali......

mcm2 aaa aktiviti kami.....

(ganas ak??? haha) first ,kwn baek aku ....nih aaa aimi......

-dya nih kalu sdih ....jlan ltak smut tpi pown smut jlan laju lg.....haha....sorry mi.....rajin share cita ngan dya.....naek bas p sk skali.....pling rapat ngan dya aaa....


-nih fatin......dya nih knkdg over skit...tp stai dya ksah...lntak aaa.....hdup dya bkan hdup org.....haha......klas agama skali.....pj skali.......bnyak story gak.....



-nih syauqina......dya ni pot pet skit...(mulut banyak).....haha......knkdg hyperactive (bkan knkdg ...slalu)...smua bdak dlm sk sapa x knai dya..n..sapa yg dya x knai.....haha......otak mereng skit.....hehe......

serious aa aku ckap ...aku syok kwn nagn ampa.....kmi 4 start rapat sjak f2......

waktu kami smbg...
aku pnah ckap"h…

:0...mngant0kny@.....

Image
salam....hmmm ari ni aku nak story ampa smua psai mngantok.....atwpown dlam bhasa omputihnya sleepy...

aku nih jnis ska tdoq dlam klas time cikgu tgh ngajaq.....time ckgu x dak cergaih jaaa.....mluat....siap bleh berglak ketawa dgan riang ria lg....tp bla ckg msok ja automatik....howwww....... :0....ngantoknya.....


time tu ayaq mata nih dah brjujuran turun jaaa.....pastu dok kja amek sapu tngan lap mata......ckgu dok usha plik da....ish bdak nih nangeh kaaa......aku ajaq cta sdih ka......haha.....

time tu feeling mngantok tu akn brtmbah kuat kalau hujan lak kan......

pergh best gla kalu tdoq time ujan...aman jaa...nyaman jaaa.....tmbh2 kalu x dak sapa nak kacaw lak....lg best.....
time tu la terbayang katil yg empuk......kalaulah dsediakan setiap sorg katil kat blakang klas ......hmmm empuk plak tuuu....aku org first serbu.....haha.....



tp kalu dpat tilam nipis pown jd laa......lena nyenyak gak......


(bestnya dya tdoq....huhu)
then bla dah hbis dah brangan2 tu....hmm dya start dah aaa n…