Posts

Showing posts from 2015

Dengan izin Allah

Assalamualaikum..

Dengan izin Allah (In shaa Allah) membawa maksud yang sangat besar.

"Ha boleh. aku boleh pi"
Apa kata dari sini kita berubah untuk kata "In shaaAllah aku boleh pi"
"Dengan izin Allah aku boleh pi."

Selalunya dalam situation macam ni ada sesetengah orang yang akan gunakan "in shaa Allah" tu sebagai perkataan selamat untuk dia tak buat or hadir ke sesuatu benda. Its like kita berjanji just tak sampai 50% . Actually amat salah kalau kita rasa macam tu. Dia sama ja lah dengan berjanji tapi tak ditepati.

In shaa Allah ni ibarat pergantungan hidup mati kita terhadap Allah. "Dengan izin Allah" ya dengan izin Allah kita akan sampai atau buat sesuatu hal. Semuanya dengan keizinan Allah.

Macam tu jugak pergantungan kesihatan kita. Selalu seseorang tu akan rasa "ohh ubat tu kalau makan lega punya"
Ubat tu sebagai salah satu ikhtiar hang untuk lega dari sesuatu penyakit , tapi kesembuhan tu sendiri datangnya dari izin A…

Muda

Assalamualaikum.

Saja tiba2 hari ni terasa nak menulis. Jangan sekerat jalan dah la ..pastu simpan jadi draft.. huhu

Muda. Yes dikategorikan umur aku ni kira muda jugak lah. 20 tahun.
Usually people will say age starts at 40. Tapi bagi aku umur 20 ni pun dah boleh start dah. start apa?? start dari segala benda. mematangkan diri , siapkan diri dengan bekal amalan.

Frankly speaking sapa tak suka tengok kawan nikah. Dengaq cerita perkenalan depa. dan tiba2 time tu hang pun wish jadi benda yang sama kat hang. nak kisah tu sama. Oh tidak ...takkan sama.. Allah atur setiap takdir hidup hamba Dia berbeza. Mungkin hang still tak matang lagi untuk jalani benda2 yang boleh dikatakan fasa penting dalam hidup. Mungkin hang ada komitmen penting lagi dari tu ,that is tanggungjawab terhadap mak ayah. Maybe hang tak cukup bersedia lagi. Allah Maha Mengetahui.

Mati.
Mati jugak akan tiba tak kira umur. hang rasa muda?? hang rasa mati takkan datang di usia muda? hang salah sama sekali.
Mati akan datang …

#KePenangKeKita

Image
Assalamualaikum.
Memandangkan sekarang tengah cuti semester dan ramai pelajar degree aku pasti tengah mereput kat rumah. Bangun tidur makan tengahari yang pasti bukan breakfast lagi dah, ataupun kita boleh kategorikan sebagai brunch (breakfast + lunch) then maybe sambung tidur balik. Nampak dak betapa mereputnya kami di rumah.

So last Wednesday we had decided to go to Penang ...wuhuuuu!!!! I tell you it such an amazing journey with the other 4 awesome ex-schoolmates.
Aku,(yeah obviously aku ikut..lame asnida lame) syifa ,dekna , zana and fariza ...

so yeah aku decide untuk write up the journey in this blog... jangan gelakkan aku. nama ja study kat penang. dah setahun dah pun. aku tak pernah pi lagi. :( huhuhuhuhu...

#KePenangKeKita 's journey start :D

Kami pi naik kereta dek na lebih kurang pukul 10.30 pagi jugak lah.. Menggunakan perkhidmatan feri. RM 7.70




Sampai pulau jam dah pukul 11.45 lebih kurang and everyone still kenyang sebab dah breakfast so terus ke Penang Interactive M…

Jangan menilai

Assalamualaikum .

Dah masuk hari ke 14 kita berpuasa. Alhamdulillah. Allah bagi kesempatan untuk kita merasai manisnya Ramadhan. Macam mana terawikh ? Harap penuh la ye.. Bukan selalu nak buat terawikh ni. Setahun hanya sekali . :)

So harini nak sembang sikit pasal
"JANGAN MENILAI" 
Mesti kita selalu dengar pepatah Inggeris ada kata " Dont judge a book by its cover ".
Yes aku mengaku kadang2 aku ni pun suka jugak judge orang. Tapi bila kena kat batang hidung sendiri bila ada orang judge aku, I have that kind of feeling that tak suka lah bila ada orang judge kita. They dont know us right. So how can they easily nak judge kita. So I think that's how people feel when I judge them. So berhenti judge orang. Husnudzon (bersangka baik) lah selalu. (*kadang2 perangai burok ni dok mai menerjah diri. Maafkan patik :P hehehe )

Sini aku ada few examples yang kena ja dalam life kita.

Contoh 1 (bagi kena sikit dengan bulan posa) : Bila berjalan jalan kat bazar Ramadhan ni ram…

Procrastination

Assalamualaikum..

Procrastination ..What does it mean ?? According to Mr Google :

"Procrastination is the practice of carrying out less urgent tasks in preference to more urgent ones, or doing more pleasurable things in place of less pleasurable ones, and thus putting off impending tasks to a later time, sometimes to the "last minute" before a deadline."
So senang habaq mendahulukan kerja yang agak kurang penting dari yang mana sepatutnya kita buat kerja yang lagi penting or melengah lengahkan kerja penting. like baca buku untuk exam?
Serious talk procrastination ni banyak gila pengaruh hidup aku. Aku terinspirasi (terinspirasi ooo hahaha) nak post pasal benda ni lepas tengok video Anwar Hadi (Do check on his video . #Procrastination ) and contoh yang dia bagi sangat deep and kena setempek kat muka.. We all have that one suara halus yang akan kata "Weh lek luu". Yes everyone. and it's depend on us how to manage that "suara halus " 
It's true …

Cinta

Cinta
Fitrahnya suci
Sesuci embunan pagi

Cinta
Kurniaan Ilahi
Memberi inspirasi buat insan kerdil ini
Mengorak langkah menuju destinasi yang pasti

Cinta kepada Allah cinta hakiki
Cinta kepada ibu bapa bahagia sanubari
Cinta kepada teman menggamit seluruh memori

This words do not belongs to me.
Tapi aku suka kata2 ini diungkap.

It belongs to the drama team production of USM-KLEs' students.
To watch the video here's the link :) Jeans Vs Skirt

Muka lama berganti baru

Image
Assalamualaikum..

Alhamdulillah tahun pertama di USM hampir tamat. Sekarang dah masuk study week. Lengang jugak la kampus..Ramai yang ambik kesempatan study week ni untuk balik rumah sat jumpak wajah yang tersayang..mak ayah adik beradik. Ada kawan aku yang balik nak jumpak suami. Untuk yang dah kahwin lah..yang tak kahwin lagi ni jom jom balik jumpak mak abah..dapat pahala wooo...jangan buat main. Allah nak bagi pahala free.. tengok mak ayah pon dah dapat pahala.

Bila nak habis sidang kiranya persatuan pun banyak yang dah berganti wajah kepimpinan . Yang lama dah pencen, yang baru ambil alih.

As one of the Biology students, aku pun take part jugak dalam school's society. Biosociety atau lebih mesra dipanggil Biosoc..

So I managed to stay in Biosoc and get Exco position. Alhamdulillah...
Really I wanna wish a lot of thanks to kepimpinan lama Biosociety .. got involved in many of their programme. learn to find sponsorship even not getting any.Sorry for that. Belajar jugak pasal uru…

2 dekad sudah

Image
Assalamualaikum.

Hari ni hari meningkat usia.
Hari ni hari aku makin menghampiri tarikh mati.

Tapi sedarkah aku ??

Mungkin hari ni sedar ,tapi esok? Lusa?

Bila dah menginjak dewasa ni kadang rasa tak kisah dah sapa yang wish, sapa yang tak wish.. Its a small matter I think. Kadang orang lagi banyak kerja dari nak ingat birthday kita.

Bila tengok orang sambut birthday dengan party bagai,sampai melalaikan, bukan tak boleh. tapi biar bersederhana. mungkin kita patut ubah. Cuba sambut dengaan bacaaan yaasin. Sebab makin menginjak usia , kena sedar lah diri ni bakal jenazah yang kita sendiri pun tak tahu bila Allah nak jemput .

But...lastly...
I wanna say Thank You for those yang wish through whatsapp , facebook . Really appreciate it. :) Love you guys.. :D


Alhamdulillah masih diberi nafas untuk terus hidup. Moga Allah memberkati kehidupan 19 tahun lepas dan terus memnberkati kehidupan mendatang. Ameen :) 
Assalamualaikum...

Asnida Razak

Kenapa pilih biologi ??

Image
Assalamualaikum ..

"Kenapa pilih Biology??"
"No komen"... jawapan retis sangat bunyinya. hahahha...

No lah basically sebab waktu matrik subjek tu ja yang aku gila skor pon. amboi riak nya.ngeh ngeh ngeh *ok abaikan.

Bila tanya kawan kawan kenapa ambik Bio. Ada yang cakap "oh sebab aku ingat Bio ni belajar macam doktor" Hakikatnya salah sama sekali. Aku baru 2 semester ambik Bio ni (belum ambik major) . For my first semester in this university, the Bio subjects that kena ambik are biodiversity (animal and plant diversity) and ecology , second semester; only genetics (ha yang ni bolehlah berangan ala-ala budak perubatan gitu) . Biology ni hang tak belajar sangat pasal human. Banyak main dengan animal, plants, fungi, bacteria and etc. Pokoknya belajar pasal alam lah.

Lagi satu,  ingat bila ambik course Biology ni boleh lah escape dari maths , chemis semua. Ya itu tak mungkin terjadi kerana semuanya ada kena mengena. Kadang kami ni rasa macam ambik course lai…

Tanggungjawab dan Pengalaman

Image
Assalamualaikum.

Pejam celik pejam celik dah nak habis sem 2 dah kat sini. Sat ja rasa masa berlalu. Doakan moga exam nanti dan resultnya baik baik sahaja in shaa Allah.

Tanggungjawab dan pengalaman. Thats the thing yang aku nak sembang harini.

Tak semua orang dapat rasa pengalaman diberi kepercayaan untuk pegang satu2 jawatan yang mana mungkin lebih berat aku katakan memegang satu tanggungjawab or amanah.

Alhamdulillah tahun pertama berada di sini telah banyak mengajar aku erti tanggungjawab dan amanah dan banyak jugak bagi pengalaman baru yang tak semua orang akan dapat.

Tapi.

Its not an easy thing man pegang jawatan ni

Tak semua orang tahu keperitannya
Tak semua orang tahu kesusahannya
Tak semua orang tahu manisnya
Tak semua orang tahu seronoknya
Yang pasti yang mengetahui semuanya cuma Yang Maha Tahu .

Telinga kena tahan dengar caci maki
Mata kena tahan dari turunnya hujan
Tangan dan kaki kena tahan peritnya sibuk bekerja.

Tapi yakinlah ada ganjaran pahala menanti .Ikhlaskan diri.

Sukan oh Sukan.. Tamat Sudah

Image
Assalamualaikum ..
Alhamdulillah Temasya Olahraga Tahunan ke 41 Universiti Sains Malaysia dah tamat . :D Tahniah untuk semua yang berjaya. And a big applause to Team Sukres MPD Saujana yang ambik berat pasal atlet. Dari latihan ke makan minum then kebajikan atlet. Thanks guys.

Majlis perasmian TOT 

Majlis penutupan TOT
And Desasiswa Saujana berjaya menyandang gelaran Johan bahagian wanita untuk Sukan Antara Desasiswa (SUKAD) . Tahniah.. :D 


Team tarik tali kalah di peringkat pusingan .. Agak kecewa actually.. But its okay tahun depan cuba lagi. Ambik pengalaman as first year student . Nanti sidang depan dah tau dah macam mana flow dia. 
Actually ada konflik yang aku rasa macam tak adil sebenarnya. Pada mulanya kami dah menang tanpa bertanding and diminta hadir pada waktu petang utk terus ke suku akhir sebab our opponent desa tarik diri. So kami pon satu team tunggu ja lah untuk tengok desa lain lawan. Sekali pegawai in charge panggil and cakap kami kena masuk bertanding on that morning…

Hidup

Assalamualaikum...

Hidup?? Lama dah ka hidup?? Alhamdulillah dah 19 tahun and akan masuk 20 tahun on this 24th May ( in shaa Allah jika dipanjangkan umur)

Tujuan hidup manusia pasti berbeza beza. Sebab manusia pon Allah ciptakan berbeza beza.Tapi ingatlah, Tuhan tak jadikan manusia kerna sia sia. Tuhan jadikan manusia untuk menjadi khalifah di muka bumi.

"Kadang dalam hidup bila ada masalah baru kita cari Tuhan. bila senang lupa Tuhan.."
tu bukan ayat cliche tapi ayat kenyataan. Kenyataan yang aku rasa mungkin semua orang buat. Manusia tak sempurna .Terus mencari dan mencari redha Allah.. Allah tu Maha Pengampun ,Maha Penerima Taubat.

Kadang dalam hidup ni jugak diri sendiri kena utamakan. Asyik fikir komitmen kerja sampai jejas emosi, perasaan, kesihatan. On several things learn to say "NO", not 24/7 "Yes" "Yes" and "Yes".. kadang manusia ni ada yang suka ambil kesempatan atas kesediaan seseorang membantu. Jangan suka memijak kepala o…