#KePenangKeKita

Assalamualaikum.
Memandangkan sekarang tengah cuti semester dan ramai pelajar degree aku pasti tengah mereput kat rumah. Bangun tidur makan tengahari yang pasti bukan breakfast lagi dah, ataupun kita boleh kategorikan sebagai brunch (breakfast + lunch) then maybe sambung tidur balik. Nampak dak betapa mereputnya kami di rumah.

So last Wednesday we had decided to go to Penang ...wuhuuuu!!!! I tell you it such an amazing journey with the other 4 awesome ex-schoolmates.
Aku,(yeah obviously aku ikut..lame asnida lame) syifa ,dekna , zana and fariza ...

so yeah aku decide untuk write up the journey in this blog... jangan gelakkan aku. nama ja study kat penang. dah setahun dah pun. aku tak pernah pi lagi. :( huhuhuhuhu...

#KePenangKeKita 's journey start :D

Kami pi naik kereta dek na lebih kurang pukul 10.30 pagi jugak lah.. Menggunakan perkhidmatan feri. RM 7.70




Sampai pulau jam dah pukul 11.45 lebih kurang and everyone still kenyang sebab dah breakfast so terus ke Penang Interactive Museum. Bayaran masuk using student card is RM 10. Seriously masuk situ I think hundred pieces of photo la dalam phone. The drawings look real. So tak yah cakap banyak. nah akak payung a few photos.








Keluar dari that museum dah pukul 1 petang. Ikut plan lah kami ... Pi pekena makan tengahari kat Kapitan. Dek na dengan aku bantai order Briyani Ayam. Unique sikit sebab nasi dia serve dalam claypot. Yang lain makan nasi kandar sebab takut tak habis kalau ambik briyani sebab memang banyak pun. Dek na syak ayam seekor belah 4 .. so boleh bayanglah ayam saja dah besar mana. Tapi disebabkan nafsu makan yang bergelora aku dan dek na dengan jayanya dapat menghabiskan nasi dan ayam sekor belah 4 tu...hahahahha...

Ok ,so dah kenyang makan,  jom jalan pi Masjid Kapitan Keling .dekat ja dengan Restoran Kapitan tu, Jalan kaki ja. Tunai kewajipan as Muslims. Solat Zohor.



Alhamdulillah... dah selesai solat zohor. 
Niat di hati lepastu nak pi Penang Time Tunnel. So everyone decide nak jalan kaki ja. Jalan punya jalan tak jumpak pun. Yang kami jumpak High court. Kebetulan ada open day. Bolehla masuk nak tengok dalam court macam mana. So dapatlah tengok bilik Hakim , tempat bersidang and sembang sikit dengan lawyer kat situ. 






On the way nak pi ambik kereta yang diparking di belakang Kapitan tadi ,tanpa segan silu dan masih ingat dengan peribahasa "Malu bertanya sesat jalan" ,Dek na and zana telah bertanya pak cik polis di mana Penang Time Tunnel. Rupanya belakang court tu ja. 

Pi ambik kereta and pusing lah cari Jalan Green Hall yang katanya belakang court dan terletaknya Penang Time Tunnel tu .. Oh yes kami pusing 2 kali dan tak jumpak so dari terus buang masa pi Padang Kota dululah..semata mata nak tengok Transformers.. yang besaq dabak tu..selalu orang pi padang kota nak pekena pasemboq tapi ni nak pi tengok transformers. hihihihi






Lepas dah puas tengok Autobot yang besar tu kami pusing lagi dan teruskan misi mencari  Jalan Green Hall. After lagi 2 kali pusing jumpaklah. dan Jalan dia memang susah nak jumpak sebab macam tak perasan sangat. Pusing dekat High court dah dekat 4 kali.. tak ingat jalan lagi tak tau lah nak habaq.  
Ok Penang Time Tunnel ni pun, the drawings tak kurang hebat. Orang panggil "3D Arts"
Harga students RM 11 pastu nak balik tu uncle tu bagi mini puzzle. :)







Keluar dari situ ngam ngam soi nak masuk Asar , terus mencari masjid and teringin nak pi sembahyang Masjid Negeri. Alhamdulillah solat Asar di Masjid Negeri Pulau Pinang. 

Teruskan perjalanan ke last destination sebab kami tak bermalam kat Penang. Bukit Bendera @ Penang Hill was the last destination. :)

Pernah datang ke situ and spend a night atas Bukit Bendera adalah pengalaman zaman matrik yang sampai bila bila aku tak akan lupa. Nak cari bintang and planet punya pasal. :) Rindu time tu. 
Kali ni naik dengan schoolmates pulak. Pun best jugak. RM 5 (student + My Kad holder price) RM 10 for MyKad holder only .Time kami naik dah nak dekat maghrib and sangatlah sejuk kat atas. Pemandangan tak payah cerita la. Puas sebab dapat tengok Penang dari atas. 





 Tak lama pun kami kat atas sebab rushing turun nak solat maghrib. Surau kat atas under construction. Lepas Solat, kami bertolak balik keluar penang. This time pakai jambatan . Singgah Sungai Dua, dinner .Lebih kurang pukul 10.30 malam sampai Sungai Petani.

Boleh ja actually nak pi jalan2 dalam keadaan bajet below RM 100 but without buy any souvenir lah.
After this , this kembara will be continued with different destination in shaa Allah.. Ipoh maybe ...Langkawi also nice..heheheh... Thank you dek na ,syifa,fariza and zana because 4 of you really made my day .. :) 






Comments

Popular posts from this blog

Tanggungjawab dan Pengalaman

Rasa

Kenapa pilih biologi ??