Posts

Showing posts from May, 2015

Muka lama berganti baru

Image
Assalamualaikum..

Alhamdulillah tahun pertama di USM hampir tamat. Sekarang dah masuk study week. Lengang jugak la kampus..Ramai yang ambik kesempatan study week ni untuk balik rumah sat jumpak wajah yang tersayang..mak ayah adik beradik. Ada kawan aku yang balik nak jumpak suami. Untuk yang dah kahwin lah..yang tak kahwin lagi ni jom jom balik jumpak mak abah..dapat pahala wooo...jangan buat main. Allah nak bagi pahala free.. tengok mak ayah pon dah dapat pahala.

Bila nak habis sidang kiranya persatuan pun banyak yang dah berganti wajah kepimpinan . Yang lama dah pencen, yang baru ambil alih.

As one of the Biology students, aku pun take part jugak dalam school's society. Biosociety atau lebih mesra dipanggil Biosoc..

So I managed to stay in Biosoc and get Exco position. Alhamdulillah...
Really I wanna wish a lot of thanks to kepimpinan lama Biosociety .. got involved in many of their programme. learn to find sponsorship even not getting any.Sorry for that. Belajar jugak pasal uru…

2 dekad sudah

Image
Assalamualaikum.

Hari ni hari meningkat usia.
Hari ni hari aku makin menghampiri tarikh mati.

Tapi sedarkah aku ??

Mungkin hari ni sedar ,tapi esok? Lusa?

Bila dah menginjak dewasa ni kadang rasa tak kisah dah sapa yang wish, sapa yang tak wish.. Its a small matter I think. Kadang orang lagi banyak kerja dari nak ingat birthday kita.

Bila tengok orang sambut birthday dengan party bagai,sampai melalaikan, bukan tak boleh. tapi biar bersederhana. mungkin kita patut ubah. Cuba sambut dengaan bacaaan yaasin. Sebab makin menginjak usia , kena sedar lah diri ni bakal jenazah yang kita sendiri pun tak tahu bila Allah nak jemput .

But...lastly...
I wanna say Thank You for those yang wish through whatsapp , facebook . Really appreciate it. :) Love you guys.. :D


Alhamdulillah masih diberi nafas untuk terus hidup. Moga Allah memberkati kehidupan 19 tahun lepas dan terus memnberkati kehidupan mendatang. Ameen :) 
Assalamualaikum...

Asnida Razak

Kenapa pilih biologi ??

Image
Assalamualaikum ..

"Kenapa pilih Biology??"
"No komen"... jawapan retis sangat bunyinya. hahahha...

No lah basically sebab waktu matrik subjek tu ja yang aku gila skor pon. amboi riak nya.ngeh ngeh ngeh *ok abaikan.

Bila tanya kawan kawan kenapa ambik Bio. Ada yang cakap "oh sebab aku ingat Bio ni belajar macam doktor" Hakikatnya salah sama sekali. Aku baru 2 semester ambik Bio ni (belum ambik major) . For my first semester in this university, the Bio subjects that kena ambik are biodiversity (animal and plant diversity) and ecology , second semester; only genetics (ha yang ni bolehlah berangan ala-ala budak perubatan gitu) . Biology ni hang tak belajar sangat pasal human. Banyak main dengan animal, plants, fungi, bacteria and etc. Pokoknya belajar pasal alam lah.

Lagi satu,  ingat bila ambik course Biology ni boleh lah escape dari maths , chemis semua. Ya itu tak mungkin terjadi kerana semuanya ada kena mengena. Kadang kami ni rasa macam ambik course lai…

Tanggungjawab dan Pengalaman

Image
Assalamualaikum.

Pejam celik pejam celik dah nak habis sem 2 dah kat sini. Sat ja rasa masa berlalu. Doakan moga exam nanti dan resultnya baik baik sahaja in shaa Allah.

Tanggungjawab dan pengalaman. Thats the thing yang aku nak sembang harini.

Tak semua orang dapat rasa pengalaman diberi kepercayaan untuk pegang satu2 jawatan yang mana mungkin lebih berat aku katakan memegang satu tanggungjawab or amanah.

Alhamdulillah tahun pertama berada di sini telah banyak mengajar aku erti tanggungjawab dan amanah dan banyak jugak bagi pengalaman baru yang tak semua orang akan dapat.

Tapi.

Its not an easy thing man pegang jawatan ni

Tak semua orang tahu keperitannya
Tak semua orang tahu kesusahannya
Tak semua orang tahu manisnya
Tak semua orang tahu seronoknya
Yang pasti yang mengetahui semuanya cuma Yang Maha Tahu .

Telinga kena tahan dengar caci maki
Mata kena tahan dari turunnya hujan
Tangan dan kaki kena tahan peritnya sibuk bekerja.

Tapi yakinlah ada ganjaran pahala menanti .Ikhlaskan diri.

Sukan oh Sukan.. Tamat Sudah

Image
Assalamualaikum ..
Alhamdulillah Temasya Olahraga Tahunan ke 41 Universiti Sains Malaysia dah tamat . :D Tahniah untuk semua yang berjaya. And a big applause to Team Sukres MPD Saujana yang ambik berat pasal atlet. Dari latihan ke makan minum then kebajikan atlet. Thanks guys.

Majlis perasmian TOT 

Majlis penutupan TOT
And Desasiswa Saujana berjaya menyandang gelaran Johan bahagian wanita untuk Sukan Antara Desasiswa (SUKAD) . Tahniah.. :D 


Team tarik tali kalah di peringkat pusingan .. Agak kecewa actually.. But its okay tahun depan cuba lagi. Ambik pengalaman as first year student . Nanti sidang depan dah tau dah macam mana flow dia. 
Actually ada konflik yang aku rasa macam tak adil sebenarnya. Pada mulanya kami dah menang tanpa bertanding and diminta hadir pada waktu petang utk terus ke suku akhir sebab our opponent desa tarik diri. So kami pon satu team tunggu ja lah untuk tengok desa lain lawan. Sekali pegawai in charge panggil and cakap kami kena masuk bertanding on that morning…

Hidup

Assalamualaikum...

Hidup?? Lama dah ka hidup?? Alhamdulillah dah 19 tahun and akan masuk 20 tahun on this 24th May ( in shaa Allah jika dipanjangkan umur)

Tujuan hidup manusia pasti berbeza beza. Sebab manusia pon Allah ciptakan berbeza beza.Tapi ingatlah, Tuhan tak jadikan manusia kerna sia sia. Tuhan jadikan manusia untuk menjadi khalifah di muka bumi.

"Kadang dalam hidup bila ada masalah baru kita cari Tuhan. bila senang lupa Tuhan.."
tu bukan ayat cliche tapi ayat kenyataan. Kenyataan yang aku rasa mungkin semua orang buat. Manusia tak sempurna .Terus mencari dan mencari redha Allah.. Allah tu Maha Pengampun ,Maha Penerima Taubat.

Kadang dalam hidup ni jugak diri sendiri kena utamakan. Asyik fikir komitmen kerja sampai jejas emosi, perasaan, kesihatan. On several things learn to say "NO", not 24/7 "Yes" "Yes" and "Yes".. kadang manusia ni ada yang suka ambil kesempatan atas kesediaan seseorang membantu. Jangan suka memijak kepala o…