Hidup

Assalamualaikum...

Hidup?? Lama dah ka hidup?? Alhamdulillah dah 19 tahun and akan masuk 20 tahun on this 24th May ( in shaa Allah jika dipanjangkan umur)

Tujuan hidup manusia pasti berbeza beza. Sebab manusia pon Allah ciptakan berbeza beza.Tapi ingatlah, Tuhan tak jadikan manusia kerna sia sia. Tuhan jadikan manusia untuk menjadi khalifah di muka bumi.

"Kadang dalam hidup bila ada masalah baru kita cari Tuhan. bila senang lupa Tuhan.."
tu bukan ayat cliche tapi ayat kenyataan. Kenyataan yang aku rasa mungkin semua orang buat. Manusia tak sempurna .Terus mencari dan mencari redha Allah.. Allah tu Maha Pengampun ,Maha Penerima Taubat.

Kadang dalam hidup ni jugak diri sendiri kena utamakan. Asyik fikir komitmen kerja sampai jejas emosi, perasaan, kesihatan. On several things learn to say "NO", not 24/7 "Yes" "Yes" and "Yes".. kadang manusia ni ada yang suka ambil kesempatan atas kesediaan seseorang membantu. Jangan suka memijak kepala orang nanti orang benci.

Kadang untuk ikhlas melakukan sesuatu perkara , perlu ada keseronokan dan manfaat yang akan kita dapat dari perkara tersebut.. Bukan hanya kita ja yang kadang sibuk memberi..tapi menerimanya tak pernah. Bukan nakkan balasan,tapi manusia ni kadang kalau ada balasan atau reward baru best sikit nak buat kerja. dan jangan lupa senyum.

Kadang bila dah stress buat kerja, berehat sebentar bersama kitkat and have a time with yourself ..maybe treat yourself with some rewards(nice food,a movie perhaps) .

So di akhir kata selamat malam. :)

Senyum
Senyum selalu
Senyum
Senyum denganku

Cer tekan link ni. mungkin akan lebih semangat untuk hidup. Always my favorite song :D
https://www.youtube.com/watch?v=ocZYjD-NiAU

Assalamualaikum ..

Asnida Razak




Comments

Popular posts from this blog

Tanggungjawab dan Pengalaman

Rasa

Kenapa pilih biologi ??