Minggu MPPB KMPP 2013/2014

assalamualaikum...
hahaha agak lama jgak la tak update blog...mcam last post aku ada cakap pasal pilihan aku ke kolej matrikulasi Pulau Pinang(KMPP) kan...so alhamdulillah skrg i'm officially KMPP students...and i'm proud of it :D


*gambar ihsan mr google :)




so minggu ni baru start minggu MPPB ....serious aku cakap ,btol la mcam senior-senior pernah cakap...memang penat...TAPI best gila gila gila...

aku dapat modul 1..modul sains tulen...di praktikum H1P3...praktikum ni mcam kelas la...pastu akan dpat sorang mentor..mentor ni pulak mcam cikgu kelas..apa2 problem just go and see him...Mr Chai Mun... :)

waktu mppb ni aku dpat 2 org fasilitator yg mmg best..abg akram dengan abg azhari..even depa just tua setahun...tapi cara depa tu mcam matang gila..uruskan kami semua..tahan dengan kerenah H1P3 ni...*tak bnyak kerenah sngat sebenarnya.. :/ ...so ketua praktikum atas suara majo dpat kat Anas,and penolong dpat kat Farhah.... so automatically depa akan masuk JAKTEE... jawatnkuasa utk ketua and penolong praktikum.

Fasi-fasi yang lain pon best jgak....paling best waktu riadah la...buat senamrobik lagu ayumi(memula aku ingat depa nak ajaq buat gwiyomi :3) ,gemuruh,selamat pagi sayang,di sana senang....sekarang aku dah start rindu barisan fasi yg mmg sporting habis...awesome gila..aku ada jgak la dngar kat matrik lain ada jugak fasi yg jerkah2...kat sini tak dak langsung...semua cool ja...dan apa yg aku dpat tgok di KMPP ni ialah warga KMPP ni amat menepati masa...kalau dia cakap pukol 8,mmg pukol 8 start....

sini mmg ramai gila budak selatan...mai dari johor,pahang,nogori 9...nak cari budak kedah sorang pon payah gila...so tiba-tiba lepas mai sini .nama ja lah dok matrik PENANG...tapi kena cakap mcam KL sikit...hilanglah lepas ni KEDAH accent aku.. :'(

ingat lagi waktu main goreng pisang...lawan antara 3 praktikum.

goreng pisang ,goreng pisang,goreng pisang sekarang
pisang APE ,pisang APE ,pisang APE sekarang??
hahaha..kena sebut APE instead of APA....tergeliat lidah weii...serious... tapi best .. :)

pastu waktu LDK dgan fasi ada main pulau tenggelam,rantai nama..then fasi ada ajak round keliling matrik...paling best abg akram aa ...dya cita habeh tandas laki ,prmpuan kat mana..dya takot silap masuk tandas..sbb dya biasa TERbuat...cita kucing kat KMPP ada berapa..5 ekor tak silap ..nama ,tempat lepak kucing semua dya citalah...hahahaaha....and ada bnyak lg lah bnda yg nakal yg dya penah buat dya cita....tu tera budak dpat 4 flat tu...skrg dya tgah tunggu result utk sem 2 and dya pon dari H1P3 jgak dulu.....abg azhari pulak next week masuk..dya bdak PDT...so dya ada lg 2 sem lah...depa dua nih antara budak JPP (jawatankuasa perwakilan pelajar)...so nnt lagi 3 minggu kot ada pilihanraya matrik utk pilih JPP yg baru...abg azhari cakap nnt kat matrik nih penoh dengan poster muka calon...ada yg lekat kat mesin atm pon ada..tapi dya cakap waktu dya bertanding dya tak lekat satu poster pon tapi still menang... :)
pastu kami ada masuk bilik tinjau...abg akram tekan suis utk bukak bumbung...:) mmg wowwww....rupanya abg akram tu ada buat teleskop sendiri..mmg genius...so agak beruntung la dpat abg2 fasi yg hebat2 ni.. :)

malam last dengan depa tu depa ada buat sesi yg tutop mata..then depa bg la kata2 semangat...ingat balik pengorbanan mak ayah..time tu mmg meleleh ayaq mata...bukan takat ayaq mata ja...ayaq hidung pon kluaq jgak...hua hua hua...bdak laki pon nangis jgak :P
abg azhari pon ada pesan "jaga batas pergaulan...ni bukan amanat abg..ni amanat Allah..." depa pon ada pesan jangan couple...elakkan maksiat ni...ingat tujuan mai sini...nak belajar bukan nak main cinta... so nasihat depa akan sentiasa aku ingat...insyaAllah....

dan waktu hari 2nd last nak habis MPPB ni jgak la bendera praktikum kena rampas...sbb Anas yg pegang..tapi aku tak salahkan dya...dya letak bendera jap..pastu masuk surau utk smbahyg asar sblum pi LDK...keluar tgok2 bendera dah tak dak...maknanya fasi dah rampas ...utk dpat balik...kol 10.30 malam tu dah habis aktiviti ,kami semua satu praktikum pi depan bilik JPP.nak mintak bendera balik...tapi fasi bukan nak bg free ja..mesti ada denda...kena buat sifir siput sedut...dah la bilik JPP tu depan KOOP...mmg ramai la org..tebalkan ja muka...memula ingat kena buat gwiyomi..sbb ada abg fasi cakap dya nak tgok gwiyomi...huaaa...naseb la kna sifir siput ja...lega....dah habis buat 5kali sifir siput tu ,,kami managed utk dpat balik bendera...tapi guess what bendera dah kena conteng...ada org lidi...autograf fasi2...hhahahaha....tapi tak pa lah asal dpat balik bendera yg akan kami simpan utk 2 sem ...insyaAllah...sebagai kenangan terakhir dengan abg akram,abg azhari...so ada la tangkap gambar :)



Praktikum H1P3 with abg akram and abg azhari...

so start minggu depan dah start kuliah ,tutoran,amali..dan aku kena kluaq 30 minit awal sebelum kelas start sbb kompel  asrama aku paling belakang.mmg exrcise sunggoh la aku...tak payah riadah dah aku waktu petang...

so doakan aku semoga berjaya hadir ke semua kelas tak kira la amali ka tutoran ka kuliah ka.dan dpat bg full attention kat lecturer..insyaAllah dan dpat lepas target utk dpat 4 flat utk setiap exam..insyaAllah..dan jgak aku wajib menjaga solat,batas pergaulan,akhlak,aurat ..tu mmg kewajipan sbgai seorang muslim... :)

assalamualaikum :D

asnida:) 



Comments

  1. goodluck!!! belajar rajin2.... semngat utk pegi awal ke kelas awal, xnak couple, nak jaga batas pergaulan di permulaan kehidupan di kmpp tu bagus!!!! tp tolong jgn mudah alpa dan lupa dgn apa yg kita ckp tu... ramai ja kwn2 akak dulu bersemngat, tp at last semngat tu hanya tggl mcm kertas kosong ja... leka dgn apa yg ada kt kmpp... letih belajar sikit, pastu dh give up... don't be like that!! ingt, belajar tu mmg susah, tp jgn lupa kesusahan tu inshaAllah akan dibayar dgn kemanisan... pastu akak nak pesan, kita jgn mudah lalai dgn result spm kita yg cemerlang... ada kwn akak dulu, dpt 9A waktu spm, tp total pointer dia cuma 3.7 something(not sure sgt, tp kitorng satu class mmg expect dia dpt 4flat for both sem, tp waktu 2nd sem mgkin dia dh rasa selesa kut sbb 1st sem dpt 4flat.. at the end result 2nd sem dia bkn 4 flat la for sure).... pastu ada kwn akak kt Uni ni, waktu spm dia cuma dpt 4a ja kut, tp dkt matrik dia boleh dpt 4flat for both sem..... so nasihat akak kt sini jgn pndang result spm.. masuk matrik no more compare spm punya result... dan juga jgn rasa dh selesa dgn result spm... apa2 ja boleh jd... klu kita tak bersyukur, Allah berhak tarik ilmu Dia dari kita bila2 masa ja... and please bg semngat kt kawan2 yg rasa giveup belajar.... saling tolong menolong belajar.. inshaAllah boleh berjaya :)

    *akak xtau mcm mna kita bleh friends kt fb, tp mgkin sbb kita satu skolah smki kot! huhu....*

    **guudluck!!**

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak...doakan semoga kami brada di landasan yg btol..insya Allah.. :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tanggungjawab dan Pengalaman

Rasa

Kenapa pilih biologi ??