Posts

Showing posts from December, 2015

Dengan izin Allah

Assalamualaikum..

Dengan izin Allah (In shaa Allah) membawa maksud yang sangat besar.

"Ha boleh. aku boleh pi"
Apa kata dari sini kita berubah untuk kata "In shaaAllah aku boleh pi"
"Dengan izin Allah aku boleh pi."

Selalunya dalam situation macam ni ada sesetengah orang yang akan gunakan "in shaa Allah" tu sebagai perkataan selamat untuk dia tak buat or hadir ke sesuatu benda. Its like kita berjanji just tak sampai 50% . Actually amat salah kalau kita rasa macam tu. Dia sama ja lah dengan berjanji tapi tak ditepati.

In shaa Allah ni ibarat pergantungan hidup mati kita terhadap Allah. "Dengan izin Allah" ya dengan izin Allah kita akan sampai atau buat sesuatu hal. Semuanya dengan keizinan Allah.

Macam tu jugak pergantungan kesihatan kita. Selalu seseorang tu akan rasa "ohh ubat tu kalau makan lega punya"
Ubat tu sebagai salah satu ikhtiar hang untuk lega dari sesuatu penyakit , tapi kesembuhan tu sendiri datangnya dari izin A…

Muda

Assalamualaikum.

Saja tiba2 hari ni terasa nak menulis. Jangan sekerat jalan dah la ..pastu simpan jadi draft.. huhu

Muda. Yes dikategorikan umur aku ni kira muda jugak lah. 20 tahun.
Usually people will say age starts at 40. Tapi bagi aku umur 20 ni pun dah boleh start dah. start apa?? start dari segala benda. mematangkan diri , siapkan diri dengan bekal amalan.

Frankly speaking sapa tak suka tengok kawan nikah. Dengaq cerita perkenalan depa. dan tiba2 time tu hang pun wish jadi benda yang sama kat hang. nak kisah tu sama. Oh tidak ...takkan sama.. Allah atur setiap takdir hidup hamba Dia berbeza. Mungkin hang still tak matang lagi untuk jalani benda2 yang boleh dikatakan fasa penting dalam hidup. Mungkin hang ada komitmen penting lagi dari tu ,that is tanggungjawab terhadap mak ayah. Maybe hang tak cukup bersedia lagi. Allah Maha Mengetahui.

Mati.
Mati jugak akan tiba tak kira umur. hang rasa muda?? hang rasa mati takkan datang di usia muda? hang salah sama sekali.
Mati akan datang …