Posts

Rasa

Melarat hati ini
Tak siapa yang tahu  
Benar kadang hidup hanya puaskan hati mereka di sekeliling
Hati kita? Hati aku?
Siapa kisah...

Kenapa hati dan perasaan mereka saja yang aku perlu lihat
Senang.
Melontar kata
Meluah rasa tidak suka, rasa benci
Apa kamu fikir aku tak punya rasa?
Apa kamu fikir pendapat kamu saja yang perlu dicanang pada satu dunia?
Apa kamu fikir di lubuk hati aku, tiada yang terpendam?

Ya,semua disimpan disini
Di dalam diri
Di dalam hati
Jangan sampai hati mati, tak peduli sama kamu lagi.
Jangan, aku ulang.

Hubungan yang berpihak pada satu pihak tak membawa ke mana
Tiba tiba aku tersedar
Melebih lebih kah aku
Terlebih suka, terlebih sayang
Padahal mereka?
Tak merasa apa apa
Sedih. Itu saja mampu ku ucapkan.

Hubungan ku dengan Tuhan
Penguat selama ini ku bertahan
Pada siapa lagi mahu disandarkan
Pada siapa lagu mahu dicerita semua keresahan hati
Pada manusia hipokrit?
Yang di depan aku berpura bak malaikat
Di belakang? Di tikam tikamnya sehingga berdarah, kemudian…

Dengan izin Allah

Assalamualaikum..

Dengan izin Allah (In shaa Allah) membawa maksud yang sangat besar.

"Ha boleh. aku boleh pi"
Apa kata dari sini kita berubah untuk kata "In shaaAllah aku boleh pi"
"Dengan izin Allah aku boleh pi."

Selalunya dalam situation macam ni ada sesetengah orang yang akan gunakan "in shaa Allah" tu sebagai perkataan selamat untuk dia tak buat or hadir ke sesuatu benda. Its like kita berjanji just tak sampai 50% . Actually amat salah kalau kita rasa macam tu. Dia sama ja lah dengan berjanji tapi tak ditepati.

In shaa Allah ni ibarat pergantungan hidup mati kita terhadap Allah. "Dengan izin Allah" ya dengan izin Allah kita akan sampai atau buat sesuatu hal. Semuanya dengan keizinan Allah.

Macam tu jugak pergantungan kesihatan kita. Selalu seseorang tu akan rasa "ohh ubat tu kalau makan lega punya"
Ubat tu sebagai salah satu ikhtiar hang untuk lega dari sesuatu penyakit , tapi kesembuhan tu sendiri datangnya dari izin A…

Muda

Assalamualaikum.

Saja tiba2 hari ni terasa nak menulis. Jangan sekerat jalan dah la ..pastu simpan jadi draft.. huhu

Muda. Yes dikategorikan umur aku ni kira muda jugak lah. 20 tahun.
Usually people will say age starts at 40. Tapi bagi aku umur 20 ni pun dah boleh start dah. start apa?? start dari segala benda. mematangkan diri , siapkan diri dengan bekal amalan.

Frankly speaking sapa tak suka tengok kawan nikah. Dengaq cerita perkenalan depa. dan tiba2 time tu hang pun wish jadi benda yang sama kat hang. nak kisah tu sama. Oh tidak ...takkan sama.. Allah atur setiap takdir hidup hamba Dia berbeza. Mungkin hang still tak matang lagi untuk jalani benda2 yang boleh dikatakan fasa penting dalam hidup. Mungkin hang ada komitmen penting lagi dari tu ,that is tanggungjawab terhadap mak ayah. Maybe hang tak cukup bersedia lagi. Allah Maha Mengetahui.

Mati.
Mati jugak akan tiba tak kira umur. hang rasa muda?? hang rasa mati takkan datang di usia muda? hang salah sama sekali.
Mati akan datang …

#KePenangKeKita

Image
Assalamualaikum.
Memandangkan sekarang tengah cuti semester dan ramai pelajar degree aku pasti tengah mereput kat rumah. Bangun tidur makan tengahari yang pasti bukan breakfast lagi dah, ataupun kita boleh kategorikan sebagai brunch (breakfast + lunch) then maybe sambung tidur balik. Nampak dak betapa mereputnya kami di rumah.

So last Wednesday we had decided to go to Penang ...wuhuuuu!!!! I tell you it such an amazing journey with the other 4 awesome ex-schoolmates.
Aku,(yeah obviously aku ikut..lame asnida lame) syifa ,dekna , zana and fariza ...

so yeah aku decide untuk write up the journey in this blog... jangan gelakkan aku. nama ja study kat penang. dah setahun dah pun. aku tak pernah pi lagi. :( huhuhuhuhu...

#KePenangKeKita 's journey start :D

Kami pi naik kereta dek na lebih kurang pukul 10.30 pagi jugak lah.. Menggunakan perkhidmatan feri. RM 7.70




Sampai pulau jam dah pukul 11.45 lebih kurang and everyone still kenyang sebab dah breakfast so terus ke Penang Interactive M…

Jangan menilai

Assalamualaikum .

Dah masuk hari ke 14 kita berpuasa. Alhamdulillah. Allah bagi kesempatan untuk kita merasai manisnya Ramadhan. Macam mana terawikh ? Harap penuh la ye.. Bukan selalu nak buat terawikh ni. Setahun hanya sekali . :)

So harini nak sembang sikit pasal
"JANGAN MENILAI" 
Mesti kita selalu dengar pepatah Inggeris ada kata " Dont judge a book by its cover ".
Yes aku mengaku kadang2 aku ni pun suka jugak judge orang. Tapi bila kena kat batang hidung sendiri bila ada orang judge aku, I have that kind of feeling that tak suka lah bila ada orang judge kita. They dont know us right. So how can they easily nak judge kita. So I think that's how people feel when I judge them. So berhenti judge orang. Husnudzon (bersangka baik) lah selalu. (*kadang2 perangai burok ni dok mai menerjah diri. Maafkan patik :P hehehe )

Sini aku ada few examples yang kena ja dalam life kita.

Contoh 1 (bagi kena sikit dengan bulan posa) : Bila berjalan jalan kat bazar Ramadhan ni ram…

Procrastination

Assalamualaikum..

Procrastination ..What does it mean ?? According to Mr Google :

"Procrastination is the practice of carrying out less urgent tasks in preference to more urgent ones, or doing more pleasurable things in place of less pleasurable ones, and thus putting off impending tasks to a later time, sometimes to the "last minute" before a deadline."
So senang habaq mendahulukan kerja yang agak kurang penting dari yang mana sepatutnya kita buat kerja yang lagi penting or melengah lengahkan kerja penting. like baca buku untuk exam?
Serious talk procrastination ni banyak gila pengaruh hidup aku. Aku terinspirasi (terinspirasi ooo hahaha) nak post pasal benda ni lepas tengok video Anwar Hadi (Do check on his video . #Procrastination ) and contoh yang dia bagi sangat deep and kena setempek kat muka.. We all have that one suara halus yang akan kata "Weh lek luu". Yes everyone. and it's depend on us how to manage that "suara halus " 
It's true …

Cinta

Cinta
Fitrahnya suci
Sesuci embunan pagi

Cinta
Kurniaan Ilahi
Memberi inspirasi buat insan kerdil ini
Mengorak langkah menuju destinasi yang pasti

Cinta kepada Allah cinta hakiki
Cinta kepada ibu bapa bahagia sanubari
Cinta kepada teman menggamit seluruh memori

This words do not belongs to me.
Tapi aku suka kata2 ini diungkap.

It belongs to the drama team production of USM-KLEs' students.
To watch the video here's the link :) Jeans Vs Skirt