Posts

Showing posts from 2013

Minggu MPPB KMPP 2013/2014

Image
assalamualaikum...
hahaha agak lama jgak la tak update blog...mcam last post aku ada cakap pasal pilihan aku ke kolej matrikulasi Pulau Pinang(KMPP) kan...so alhamdulillah skrg i'm officially KMPP students...and i'm proud of it :D


*gambar ihsan mr google :)



so minggu ni baru start minggu MPPB ....serious aku cakap ,btol la mcam senior-senior pernah cakap...memang penat...TAPI best gila gila gila...

aku dapat modul 1..modul sains tulen...di praktikum H1P3...praktikum ni mcam kelas la...pastu akan dpat sorang mentor..mentor ni pulak mcam cikgu kelas..apa2 problem just go and see him...Mr Chai Mun... :)

waktu mppb ni aku dpat 2 org fasilitator yg mmg best..abg akram dengan abg azhari..even depa just tua setahun...tapi cara depa tu mcam matang gila..uruskan kami semua..tahan dengan kerenah H1P3 ni...*tak bnyak kerenah sngat sebenarnya.. :/ ...so ketua praktikum atas suara majo dpat kat Anas,and penolong dpat kat Farhah.... so automatically depa akan masuk JAKTEE... jawatnkuasa utk…

Hala Tujuku..KMPP

Image
assalamualaikum...dah sebulan jgak la aku tak update...
diri nih tak sibuk pon...saja malas... -____-

hmm hari tu aku ada dpat offer sambung asasi kat kolej mara kuala nerang under UniKL...asasi sains dan teknologi...dpat pinjaman mara...tapi abah mcam tak bagi pi..sroh tunggu matrik dulu..

so tunggu punya tunggu..+___+ aku pon check dan aku dapat... :D syukur alhamdulillah...dan tempat tu dekat ja..setengah jam dah sampai...



tapi kawan-kawan semua dpat jauh2..kna "campak"sampai ke johor nuh...just ada bbrapa org ja yg dpat area utara...aku kan dpat matrik penang...dan aku taw baru sorang yg sama tempat dengan aku..yg lain semua kedah,johor,pahang,perlis...adoii sedih...
tapi dah nak belajaq ..so kena pi la...abah pon macam seronok ja aku dpat sana...sanggop mintak kerja syif petang sebab nak urus hal matrik aku..dan aku rasa kalau aku dapat U untuk asasi or diploma ,aku tak pi KOT.
tadi aku siap buat blog walking lagi ...blog2 ex students KMPP...dan nasib ada kak athirah,an…

SPM results!!!!!!

assalamualaikum...

alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah....syukur ke hadrat Ilahi dengan limpah dan kurniaNya aku dpat jgak capai target utk SPM aku...

ucapan terima kasih tak terhingga kat mak abah sebab selalu mendoakan kejayaan anak-anak...
terima kasih jugak kat adik beradik(kak na,tirah adik tilah) sebab doakan aku jgak...dan jgak kat family besaq yg ada bg moral support..

yahhh dan tak lupa kat cikgu-cikgu dari aku tabika sampai ke sekolah menengah (TBK Sg Jagong yg mana cikgunya merangkap mak aku,SK Taman Ria,SMK Ibrahim) dari aku tak reti baca dan mengira sampai dah dpat result SPM yg bg aku terbaik dah nih..alhamdulillah...
and thanks jgak2 kat hampa-hampa aka merangkap kawan-kawan yang sama-sama kita berdoa semoga result kita cemerlang..

semua mesti tertanya jgak lah kan "dpat berapa A????"
"alhamdulillah aku dpat 7A3B".....or nak aku spesifikkan....

MATEMATIK,P.AKAUN---> A+
BM,BI,PAI ---> A
SEJARAH,MATEMATIK TAMBAHAN---> A-
BIOLOGY--->…

pengguna jalanraya baharu :)

assalamualaikum....
hola hola holi...cikebum cikebum ...hahahaha

hari ni senang hati....:D

sbbnya...pada 19 mac 2013 saya dengan rasminya telah menjadi pengguna jalanraya yg halalan toyyiba...:D
bkannya nak kata sblum nih bawak secara haram tapi lpas nih p.cik polis tak leh kata pa dah la ....hahahaha....

tapi yg lulus tu kereta ja la...moto malas nak pi latihan so L ja la...tapi ok pa L pon dah boleh bawak dah....cuma tak leh nak bawak org ja la...ok tak pa kalau gamak teringin nak naik kenderaan ngan aku...jom kita naik kereta.....hahaha *bajet hot sentap... :P

tiba-tiba tangan rasa gatai plak nak tulis apa jadi kat test tadi..hahahaha...

hari indahku bermula dengan pi pejabat bayaq duit bg perabeh.. *duit keluaq woiiiii....
pastu pi la menunggu bawah bumbung kat tepi bukit tu mcam org bodo...nseb ada dayah ada gak la org nak aku ajak bersembang...
sroh mai sebelum pukoi 8.30 pg ...tgok2 pukoi 9 lebih pon tak start lg..masalahnya pegawai jpj tak cukop ...depa nak kena tunggu jpj dri…

Cooking time :)

Image
assalamualaikum....
hola hola hehehe...lama tinggai blog...
biasa la busy *coi busy pa tak taw la..busy tdoq..:P

spnjg cuti lpas spm nih ..serious aku gtaw mmg boring tahap maksima lah....nak cari kerja lain selain tolong mak kat tabika kereta,moto tak leh bawak lagi..even dah ada L moto...x cekap lg la...kereta plak minggu dpan baru nak pi latihan...so...maknanya dok di rumah...MAKAN,TIDOQ,ONLINE....

tapiii..*baca dgn nada saspen...:D

aku telah memulakan aktiviti baru selain yg 3 di atas...hahaha..aktiviti MEMASAK....yeeaaaa!!!!....

aku mula nak explore resepi kat internet ...bila Zai aka nama sebenar Zayani,rakan baikku bg aku resepi puding caramel...:)


walaupun wajahmu buruk tapi rasamu ttap bolehlah tahan ...*percubaan pertama
pastu bermulalah minat aku utk memasak..bkan sblum nih  tak  pernah masak cuma nak masak lauk pauk nih kureng sikit....hehehe...pastu lunch bila tah goreng ayam...tapi salut tepung segera tu ja+lada hitam tumbuk..and sayur campur...

ayam goreng...sayur campu…

salam maulidur rasul...

Image
assalamualaikum...

sollahu'ala muhammad solahhu'alai wassallam...

allahuakbar....:)

alhamdulillah hari ni kita umat Islam berpeluang utk sambut maulidur rasul....

maulidur rasul nih hari apa...ok maulidur rasul ataupun yg org kedah pangge maulud nabi nih hari kelahiran Nabi Muhammad S.A.W ...12 rabiulawwal setiap tahun mesti kita akan sambut...
sebagai memperingati hari kelahiran nabi dan seterusnya untuk memperingati pengorbanan rasul junjungan kita memperjuangkan syiar Islam ke seluruh pelusuk dunia...so mai la sama2 kita memperingati jasa dan pengorbanan baginda yg amat besaq tu...

sepatutnya kita mesti bersyukur dapat lahir dalam keadaan kita beragama Islam..tapi aku pelik btoi dgn org Islam yg sanggup tukaq agama....sbb apa..sbb kononnya terikat dgn agama Islam...

weyh Islam tu dah cukup indah dah...apa yg dya larang tu mmg cukup elok dah...contohnya sbb apa dilarang kita makan babi..sbb dalam daging babi tu ada satu jenis kuman yg tak akan mati kalau kita masak lama mana…

kejayaan pelajaran..

assalamualaikum...

aku sure,yakin.pasti tepat dan padat semua org nakkan kejayaan kan...gitaw aku sapa tak maw....
hahahaha

nak capai ssuatu kejayaan bukan senang,right??

yup mmg btol tapi kejayaan tu akan datang kalau kita usaha...btol kan...
bermulalah dari UPSR,PMR,SPM and exam sem...kerja...semua tu perlukan pengorbanan untuk berjaya...
pengorbanan dari bnyak segi lah....
dari segi duit,reta merdak harta benda ,masa, minyak keta mcam2 la...

aku rasa pasal kejayaan nih aku pernah gagal sekali...and aku tak maw bnda tu berulang lagi utk SPM aku nih...

tapi masalahnya bolehkaa aku tebus balik apa yg aku  tak dapat waktu PMR dulu...PMR aku just 7A 1B...ok la tu kan...tapi masalahnya mak ngan abah nak aku straight A...tapi aku x dpat...on the other side mmg aku bersyukur...ada org 2,3 A ja...but on the other side aku rasa kecewa gila kot....

kawan2 pakat dapat 8A ...aku??7A...tapi skrg aku redha...mungkin Allah nak bg aku rezeki bnyak tu ja...setimpal la kot ngan usaha aku....

aku moho…

sayang kawan :)

Image
assalamualaikum...

dok tgh mncari ilham nak tulis apa kat blog...tiba-tiba tajuk nih yang terlintas kat kepala hotak aku nih...

KAWAN aka FRIENDS

uii cam hapa lagi...*ada aku kesah...

aku sayang kawan2 aku...*awat ayat skema sngat nih..

kawan...ada ja kat mana...x terlalu over kalau aku cakap berlunggok or bersepah..semua org boleh jadi kawan pa utk seseorang...

lebih daripada kawan pon boleh...huahuahua... *tapi dah bila lebih dari kawan tu jgn lebih lebih....take the responsibility and troskan ke fasa strosnya...jgn sia-siakan anak org.. *peringatan utk sang lelaki...

mak selalu cakap" kawan...hmm time snang mai la cari kita,time susah ..susah sngat nak ada ngan kita..tu lah kawan.." so mak selalu pesan nak pilih kawan elok elok....

tapi pesyen aku nih payah sikit nak cari kawan...aku x suka tgoq orang...tapi aku x berlagak ok...
cuma mulut nih tiba-tiba terkunci ...tapi believe me kalau ampa mai tgoq aku elok-elok...aku akan jadi bnyak mulut tros...

ingat hah bukan berlag…

rindu dan sepi...~~

assalamualaikum...

tajuk post cam saspen ja..hehe..

x da la..actually nak crita kesepian dan kesunyian yg melanda diriku ini..mmndangkan aku x dak bf...hahahaha....*perlu ka hg cerita...

ok ok..
adik adik semua dah msok hostel...pakat pi sekolah habis..smk agama sik..
so tinggallah aku ,mak,abah kat rumah..abah sndiri pon ckap sunyi depa dua tak dak..so my feeling tu mcam matching lah ngan abah kan...anak abah...hahaha...anak mak gak..tak dak mak abah,tak dak la aku kat dunia nih ha...

and guess what abah nak p melawat depa..tpi niat tu dbatalkan sbb mak kta bru 3 hari lpas hantaq dpa p asrama... lgpon adik sbok ngan orientasi...tirah maybe sibok ngan klas tmbahan...

tapi sakan jgak la depaa dua nih...tak dngaq habaq apa lagi...tak tepon pon....amboii ...tepon la woiii...rindu laaa...

dah  tak dak sapa dah kat rumah yg aku nak ngusik smpai nangis..yg aku nak berebut laptop..yg aku nak jerkah smpai dngaq mana hala...yg aku nak buli sroh basoh baju kalau aku sidai or vice versa...yg aku…

not jobless anymore..:) hooray...

assalamualaikum....

i;m not jobless anymore..haritu merungut sngat kan ..tak dak kerja laa apa la..skrg smpai tak larat buat dah..semua berkaitan dengan taip menaip...tolong mak aku kerja tabika dia...

satu tugasan dah siap...nih menanti lg satu tp td mak yg mana merangkap majikan aku bg lagi satu..so terima ja la..money ~~~money~~~....

org kan selau kata tolong mak pak biar ikhlas ..jgn harapkan balasan ..yes aku tau..tpi....aku perlukan wang weyh wang...dunia sekarang nih kan wang segala galanya...org snggup bunuh membunuh dsebabkan wang...tp aku tak dak la niat smpai nak membunuh bagai...tapi kira ok lah..aku x mntak bnyak...dlam 100 lebih ja...tu pon nak guna duit tu utk bnyak bnda..novel..makanan..etc...hahahaha..:D

nak sngat beli novel setia hujung nyawa tu...baca sinopsis mcam best... nasib harga tak mahal RM19.90..

i;m in love with zain hakimi...:)
*bukan bf tp watak dlam tu la...jgan pikiaq ke lain plak..hahaha....

oklah...caw cin caw dulu...ada kerja perlu ditaip yg mana mem…