is it serious ,mom????

salam.....hmm ari ni aku mcm terkesima la jgak....(ceyh terkesima tu...haha)....
mana xnya....tgh hari td aku ada smbg ngan mak aku......hmm aku cta aa psai sk.....suddenly mak aku bkak topik psai BI......

aku cta skrg ni ada bdak cna dok mai rhat ngan gng aku kat sk....then......
 mak aku ckap  "x try ckap bi ngan dya ka???"

aku pown:"try la skit2.....takowt ckap  slah grammar..."


mak:"nak takowt pa ....hntam p la....btoi x btoi blakang kira..."
aku:"hmm.....ok"....
mak:"org india ckap pown ada yg x btoi ....tp dpa x malu.....main seghondong (hentam)jaaa......(for indians jgn trasa lak.....my mom juz giving an example).....
aku:"hmmm.....ok .... nnt saya try....."....

then aku cta aa psai sir kat sk.....sir ckap....kna start ckap bi dri sk...nnt p u.....org blah2 kl sana pndai ckap bi.....bla tnya kta yg x pndai ckap nih org mana???

org kdah jgak....huh jgn malukan kdah......don't u ever......


so start dri skarg aku akan try aa ckap bi....walaupun x btoi.....tp tobat pny aa org akn kata,glak,ngumpat...

tp utk msa dpan...ada aku ksah.....bek p aaa.....tp nak start tu yg ssah.....kja dok ckap mlayu jaa...bkannya lekeh sngat ckap melayu ni....tp bla p u nnt org dari srata dunia akan ckap bi.....so kalu kta x ckp bi dari skrg...p u nnt...K.O kot......

tp aku akn ttap brbangga dgan bhsa mlayu yg mnjadi bhasa kbangsaan dan prnah diangkat sbgai lingua franca....

ok aaa caw lu....assalamualaikum......




asnida....

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Tanggungjawab dan Pengalaman

Rasa

Kenapa pilih biologi ??